Sinds de gegevens van 87 miljoen gebruikers naar Cambridge Analytica uitlekten en misschien wel de verkiezingen in Amerika beïnvloed hebben, is het onrustig rond Facebook. Vorige week gooide Lubach een mooie hoeveelheid olie op het vuur, door mensen op te roepen om op woensdag 11 april om 20:00 massaal hun account op te zeggen. Maar is dat dan de oplossing? Waarschijnlijk niet. Facebook vergaart heel veel gegevens over haar gebruikers, maar ook over niet-gebruikers van de service. Dit doet ze door analytische gegevens aan te bieden aan eigenaren van externe sites. Zo kun je een Facebook pixel op je eigen site plaatsen, om zo meer informatie te krijgen over je bezoekers. Die informatie kun je dan ook weer koppelen aan je eigen Facebook account, zodat je beter kunt adverteren. Daarnaast zoekt Facebook het randje op, om zoveel mogelijk persoonlijke gegevens te verzamelen van haar gebruikers. Want hoe meer je over een gebruiker weet, hoe relevanter je diensten en advertenties aan kunt bieden. En daar is het voornamelijk om te doen. Facebook is een zeer geliefd kanaal voor adverteerders, omdat je geen geld hoeft te betalen voor het bereiken van mensen die je advertentie toch niet lezen. Wat bijvoorbeeld wel het geval is als je in een dagblad of op een radiostation adverteert.

Uiteindelijk is dit het spelletje van de hele industrie. Door jouw internetgedrag te meten, weten ze wat jouw interesses zijn en hoe ze daar op in kunnen spelen. Dit geldt niet alleen voor Facebook, maar ook voor bijvoorbeeld Google. Al is Facebook beter in staat om het ook aan jouw persoonlijke profiel te koppelen. Tenzij je ook een Android telefoon hebt, dan is Google vaak weer in het voordeel. Maar terug naar die belangrijke vraag, moeten we nu wel of niet ons account verwijderen? Eerlijk gezegd, heb ik niet de verwachting dat het Mark Zuckerberg iets uitmaakt als een paar duizend Nederlandse gebruikers besluiten om Facebook te verlaten. Daar is de dienst te groot voor. Het zorgt er ook niet voor, dat Facebook op een andere manier data gaat verzamelen. Het zorgt er vooral voor dat die gebruikers wat extra tijd over hebben, nu ze niet meer door hun tijdlijn hoeven te bladeren.

Wat zorgt dan wel voor verandering? De nieuwe GDPR wetgeving is een heet hangijzer voor Facebook. Eerder verloren ze al een rechtzaak in België waarbij de rechter oordeelde dat het verzamelen van informatie van niet-gebruikers van de service strafbaar is. Dat kan ze € 250.000 per dag kosten, maar Facebook is in hoger beroep gegaan. De nieuwe wetgeving gaat wel voorzien in een aantal verplichte mogelijkheden om meer inspraak te hebben in de informatie die opgeslagen wordt en hoe die wordt gebruikt. Dit soort stappen om een industrie te reguleren zijn een goede zaak, want het blijft niet alleen bij Facebook. Ook het Amerikaanse congres is zich daarvan bewust en ook de Amerikaanse Federal Trade Commission buigt zich hier nu over.

Voor nu gebruikt Lubach nog altijd de Facebook Pixel en heeft hij een groot deel van zijn internationale succes te danken aan Facebook. De rest van de Nederlandse omroepen maakt overigens ook keurig gebruik van deze analytische dienst van Facebook. Voor Lubach is het rekensommetje simpel, als een groot deel van de Nederlanders op 11 april zijn Facebook profiel verwijdert, dan heeft hij de publiciteit gehad die hij wilde hebben. Hij zit ook aan het einde van het seizoen, dus het verwijderen van de Facebook pagina’s van het programma zullen nu ook minder pijn doen. Dan is er best kans dat we ze na de zomer gewoon weer op Facebook zien verschijnen, want zo veel zal er dan nog niet veranderd zijn.